Windows 8 info

.

Windows apps (applicaties) en de Windows App Store

Microsoft is met de Modern UI-interface van Windows 8 een geheel nieuwe richting opgegaan. De aandacht is verschoven van bureaubladprogramma’s naar apps en de aansturing met toetsenbord-en-muis wordt steeds meer vervangen door aanraakschermen. Omdat de (speciaal voor de nieuwe Windows 8-interface ontwikkelde) apps ook op tablets gebruikt zullen worden, zijn ze eenvoudig te bedienen en zijn de instelmogelijkheden beperkt. Om apps uit de Windows App Store te kunnen downloaden is het echter wel noodzakelijk om het lokale gebruikersaccount om te zetten naar een Microsoft-account. Deze pagina bespreekt de met Windows 8 meegeleverde apps. Hoewel noemenswaardig zijn deze apps niet echt bijzonder, de interessante apps zullen uit de Windows App Store moeten komen!

TIP: Houd er rekening mee dat de in de charms Zoeken, Delen, Apparaten en Instellingen opgenomen opties app-afhankelijk zijn, loop ze dus bij elke app even na want ze kunnen interessante mogelijkheden bevatten!

APPS EN DE BEELDSCHERMRESOLUTIE

Apps gaan uit van een minimale schermresolutie van 1024×768, bij een lagere resolutie zal de app waarschijnlijk niet openen (update in dat geval de drivers van de grafische kaart en/of wijzig indien mogelijk de schermresolutie via het configuratiescherm, onderdeel Beeldscherm, taak Resolutie aanpassen). Verder zijn apps altijd schermvullend, er kan dan ook maar één app tegelijk worden weergegeven. Bij een breedbeeldscherm is aan de zijkant voldoende ruimte voor een informatieve app (zoals het weerbericht, de agenda, aandelenkoersen e.d.), vandaar dat vanaf een resolutie van 1366*768 het schermoppervlak eenvoudig in tweeën kan worden gesplitst door een openstaande app (met een langzame sleepbeweging vanaf de linker rand) als sidebar aan de linker of rechter zijde vast te pinnen. De verticale grenslijn tussen de twee apps kan naar links of rechts worden verschoven om de schermruimte te herverdelen dan wel een van de apps af te sluiten.

Apps afsluiten
In tegenstelling tot bureaubladprogramma’s hebben apps geen afsluitknop (het bekende kruisje), ze kunnen echter eenvoudig worden afgesloten door de bovenrand van boven naar beneden te trekken (met de muis kan dat op het moment dat de cursor bovenin het scherm verandert in een handje). Als alternatief kunnen apps ook worden afgesloten via het contextmenu van de app (klik met rechts, bij touchscreen: druk langdurig op de app-miniatuur in de verticale taakbalk). Afsluiten is echter niet noodzakelijk omdat de op de achtergrond draaiende apps bij een tekort aan systeembronnen automatisch en zonder gegevensverlies in een sluimerstand worden gezet.

AFSLUITEN VIA TAAKBEHEER

Alle openstaande apps en programma’s zijn te achterhalen met Windows Taakbeheer. Deze is het snelst te openen met de toetscombinatie CTRL-SHIFT-ESC, het kan echter ook indirect via het Win-X startmenu, de toetscombinaties CTRL-ALT-DEL of met een rechter muisklik op een leeg gedeelte van de taakbalk van het bureaublad (bij touchscreen: het lang ingedrukt houden van de taakbalk). Met de knop Beëindigen kan elke toepassing afzonderlijk worden afgesloten (het is wellicht verwarrend dat de op deze wijze afgesloten apps nog wel in de taakbalk worden vermeld). Klik op Meer details voor het tonen van uitgebreide informatie zoals de systeembronnen die ze in beslag nemen. Zie de pagina over Taakbeheer en MSCONFIG voor meer informatie over Taakbeheer en het afsluiten van processen.

Met Windows 8 meegeleverde apps

Hierna passeren de standaard met Windows 8 meegeleverde apps de revue. Overigens is het nut van deze apps voor de dekstop-gebruiker beperkt: de gebruiksvriendelijkheid en gebruiksmogelijkheden kunnen naar mijn mening nog sterk verbeterd worden, daarnaast bevatten ze soms ook nog eens irritante sluikreclame…

Internet Explorer
Het is wellicht wat verwarrend, maar Windows 8 bevat twee verschillende versies van Internet Explorer. Naast de oude vertrouwde IE-browser (toegankelijk via het bureaublad) is Windows 8 namelijk ook uitgerust met de app Internet Explorer.

LET OP: Bij een nieuwe Windows-installatie zal worden gevraagd om één van de vijf getoonde webbrowsers uit het browserkeuzescherm te selecteren. Ook als u tevreden bent met Internet Explorer moet u dat eerst met de knop Installeren bevestigen!

E-mail, Agenda, Personen en Berichten
Nadat is aangemeld met een Microsoft-account kan (zonder dat er ingewikkelde instellingen aan te pas komen) direct gebruik worden gemaakt van de apps E-mail, Agenda, Personen (het adresboek behorende bij het Microsoft-account, eventueel aangevuld met contactpersonen uit gekoppelde social media zoals Facebook, Twitter e.d.) en Berichten (chatten met vrienden via Messenger of Facebook). De e-mailberichten, agenda-items en contactpersonen worden online opgeslagen op de servers van Microsoft (net zoals dat via de webinterface of het IMAP-protocol gebruikelijk is), deze apps zijn dus niets meer dan tooltjes om die online opgeslagen informatie op eenvoudige wijze te benaderen (met als gevolg dat de apps vaak traag reageren). Wordt aangemeld met een bestaand Microsoft-account dan zijn oude e-mailwisselingen, agenda-items, contactpersonen en/of chatsessies dus direct zichtbaar (en dat op verschillende Windows 8-apparaten). De mogelijkheden zijn verder beperkt, zo kan in deze app uitsluitend gebruik worden gemaakt van het IMAP-protocol. Het POP-protocol (waarbij e-mail lokaal wordt opgeslagen) wordt dus niet door de app E-mail ondersteund, daarvoor zal een apart e-mailbeheerprogramma als Windows Live Mail of Outlook moeten worden geïnstalleerd.

TIP: Via de charm Instellingen, optie Machtigingen kunnen de door de app E-mail getoonde meldingen worden uitgeschakeld. Via de optie Accounts kunnen e-mailadressen worden toegevoegd, gewijzigd en/of verwijderd. Door het actieve account aan te klikken, worden extra instelmogelijkheden getoond zoals het uitschakelen van de optie E-mailhandtekening gebruiken (die de melding “Verstuurd vanuit Windows E-mail” aan elk e-mailbericht toevoegt).

VERGEET DE APPS, WERK DIRECT ONLINE…

Aangezien alle gegevens en instellingen online worden opgeslagen, bevat de app E-mail exact dezelfde informatie als de online versie van het Microsoft-account (inloggen via www.outlook.com). Daarnaast volgt de webinterface de vormgeving van de Windows 8-interface: de functionaliteit van de webinterface is vergelijkbaar met, zo niet beter dan die van de apps. De webinterface maakt zelfs gebruik van de voor Windows 8 karakteristieke tegels (via het pijltje naast het Outlook-logo in de linker bovenhoek) om snel naar de webbased versie van een van de andere apps te schakelen (waaronder ook de online opslag SkyDrive, de gebruikersinterface hiervan is overigens wèl afwijkend).

Reden genoeg om direct over te stappen op de online versie! Start Internet Explorer, open www.outlook.com (inloggen kan eventueel automatisch) en maak deze pagina via de punaise vast aan het Startscherm zodat een nieuwe tegel wordt aangemaakt die direct naar de webinterface van de mailaccount gaat. Ben je eenmaal gewend geraakt aan en tevreden met de webinterface? Maak dan de ruimtevretende tegels E-mail, Agenda, Personen en wellicht ook Berichten los van het Startscherm (ze kunnen altijd weer worden teruggeplaatst via het App-overzicht).

SkyDrive
Ook de online opslagdienst SkyDrive is aan het Microsoft-account gekoppeld. Via SkyDrive kan in totaal 7 Gb aan data gratis worden opgeslagen (tegen betaling kan de capaciteit van de SkyDrive nog verder worden vergroot).

Het handmatig uploaden van bestanden via de menustructuur is niet meer van deze tijd, veel te omslachtig. Door SkyDrive uit te breiden met SkyDrive voor Windows (open via www.skydrive.com de webinterface, selecteer in de taakbalk de optie Pc’s, download SkyDrive voor Windows en voer het installatiebestand uit), wordt SkyDrive gekoppeld aan een lokale opslagmap zodat de in deze map opgeslagen bestanden automatisch worden gesynchroniseerd. Deze applicatie heeft als bijkomend voordeel dat de maximale bestandsomvang per upload wordt verhoogd van 300 Mb naar 2 Gb. Vergeet niet tijdens de setup de locatie van de SkyDrive-map te wijzigen in een meer voor de hand liggende locatie (bijvoorbeeld D:\SkyDrive) en deactiveer in het laatste venster de optie Bestanden op deze pc voor mij beschikbaar maken op mijn overige apparaten omdat anders werkelijk alle bestanden op de computer toegankelijk zijn voor elk apparaat dat toegang heeft tot het Microsoft-account. Hoewel voor het verkrijgen van toegang tot de SkyDrive sowieso eerst een per SMS verzonden toegangscode moet worden opgegeven, is het beschikbaar stellen van de gehele harde schijf toch echt een onnozele manier van bestanden delen… Niet doen dus! Is de optie niet uitgezet tijdens de set-up dan kan het achteraf ook altijd nog via het bureaublad, klik met de rechter muisknop op het SkyDrive-pictogram (herkenbaar aan de witte wolken) rechts onderin het systeemvak, kies Instellingen en deactiveer de eerder genoemde optie.

TIP: Zelfs de automatische synchronisatie van SkyDrive valt in het niet wanneer deze wordt vergeleken met de geavanceerde mogelijkheden van Dropbox. Het belangrijkste voordeel van SkyDrive is echter de grote hoeveelheid online opslagruimte. Wellicht kunt u ze naast elkaar gebruiken: de capaciteit van SkyDrive voor het opslaan van bulk en de geavanceerde synchronisatiemogelijkheden van Dropbox voor de dagelijkse werkzaamheden…

Foto’s
De app Foto’s is even wennen, het toont namelijk niet alleen de afbeeldingsbibliotheek met lokaal opgeslagen foto’s maar ook die in SkyDrive, Facebook, Flickr en eventueel aangesloten apparaten (zoals een camera, smartphone e.d.). Onderdelen die niet gewenst zijn, kunnen met de link Verbergen in de rechterbovenhoek van de betreffende tegel worden afgesloten (via de charm Instellingen kunnen ze eventueel weer worden geactiveerd). Foto’s kunnen via de app-balk, knop Importeren eenvoudig van een aangesloten camera of flashgeheugen naar de afbeeldingsbibliotheek worden gekopieerd (wel jammer dat er geen mogelijkheid is om gelijk even de bronlocatie te legen).

Via de charm Delen kunnen foto’s eenvoudig met contacten worden gedeeld: maak een selectie (binnen dezelfde bron), open de charm Delen en kies een app waarmee de bestanden moeten worden verstuurd (bijvoorbeeld E-mail of SkyDrive).

TIP: Door andere online opslaglocaties voor afbeeldingen (bijvoorbeeld de submap Photos van Dropbox) aan de bibliotheek Afbeeldingen toe te voegen, wordt deze map ook toegankelijk met de app Foto’s (hetzelfde principe is van toepassing op de hierna behandelde apps Muziek en Video…).

Muziek en Video
Ook de apps Muziek en Video maken gebruik van de bibliotheken van Windows. Ze zijn eenvoudig in gebruik, hetgeen vooral voor mobiele apparaten met een aanraakscherm een toegevoegde waarde is (met name de wachtrij nu afspelen in de app Muziek is een prettige functionaliteit). Het openingsscherm van de app Video wordt standaard gevuld met advertenties voor Xbox-video’s, de eigen videobestanden zijn pas zichtbaar nadat naar links is gescrolld. Ziet u liever alleen uw eigen videomateriaal, open dan vanuit de app Video’s de charm Instellingen, onderdeel Voorkeuren en beantwoord de vraag Mijn video’s openen wanneer ik de toepassing start met Ja.

Lezer
De app Lezer is de PDF- en XPS-lezer van Microsoft (vergelijkbaar met Adobe Reader maar dan met veel minder functionaliteit).

Kaarten
De app Kaarten maakt gebruik van Bing locaties voor het zoeken naar en plannen van een route. Er kunnen satellietbeelden als overlay worden toegevoegd en de verkeersdrukte kan in beeld worden gebracht. Is geen GPS aangesloten dan wordt de locatie van de internetprovider als referentie genomen voor het bepalen van de actuele locatie (deze bepaling is erg onnauwkeurig, in mijn geval scheelt het ruim 20 km). De functionaliteit van deze app valt tegen, er zijn betere alternatieven (zoals Google Maps).

Weer
De app Weer doet wat het belooft: het toont de historische weergegevens, het actuele weer en vooral de weersverwachtingen voor een specifieke locatie (scroll naar rechts voor alle informatie. Ga voor het wijzigen van de locatie naar de app-balk, open Plaatsen, activeer het plusteken, voeg de gewenste locatie toe, selecteer met een rechter muisklik de nieuw aangemaakte tegel (of houd deze ingedrukt) en kies tot slot in de app-balk voor de optie Als standaard instellen (de ongewenste tegel kan hier met de optie Verwijderen worden verwijderd).

Nieuws
De nieuws-apps Nieuws en Sport bevatten feitelijk niets meer dan een collectie links naar nieuwssites (kranten, bladen etc.). Het overzicht leest prettig, het is alleen jammer dat geen selectie van de bronnen kan worden gemaakt en dat sommige content pas tegen betaling zichtbaar is.

Financieel
De app Financieel bevat financieel nieuws, waaronder aandelen- en valutakoersen. Met name de watchlist (toegankelijk via de app-balk) kan handig zijn om het koersverloop van uw favoriete aandelen bij te houden.

Reizen
Met de app Reizen is informatie te vinden over wereldwijde reisbestemmingen, hotels en vluchten (inclusief vluchtstatus). De mogelijkheden zijn beperkt, deze app moet het vooral hebben van zijn mooie foto’s…

 De Windows App Store

De Windows App Store, te openen via de tegel Store, is de plek waar ontwikkelaars hun apps aanbieden. De verkrijgbare (al dan niet gratis) apps zijn zo gebouwd dat ze naadloos in de nieuwe gebruikersinterface van Windows 8 integreren. Naar verwachting zullen veel bestaande programma’s worden omgebouwd naar een app-versie, de vraag is echter of complexe programma’s zich wel lenen voor de minimalistische interface. De tijd zal het leren… De store is op het moment van schrijven nog maar net open, de verzameling reeds beschikbare apps (waaronder Buienradar, Uitzending Gemist, Trein, Fokke & Sukke, Woordenboek, Wordfeud, Evernote, LastPass, WordPress…) kan dan ook nog niet echt serieus worden genomen. Aangezien Microsoft er alles aan doet om ontwikkelaars over te halen, is de verwachting dat het aantal apps snel zal toenemen.

TIP: De apps zijn in categoriën ingedeeld, door middel van uitzoomen (eventueel met het minteken rechts onderin) kan meer overzicht worden verkregen.

Rekening houden met veiligheid en privacy
Onthoud bij het downloaden van nieuwe apps uit de App Store dat slechts enkele door Microsoft zelf zijn gemaakt. Hoewel apps worden gecontroleerd, zijn problemen met de privacy (of zelfs oplichting) niet uit te sluiten. Via de charm Instellingen, optie Pc-instellingen, knop Privacy kan eventueel worden voorkomen dat apps gebruik kunnen maken van privacygevoelige informatie (zoals de accountnaam, de accountafbeelding en de geografische locatie), voor sommige apps is deze informatie echter weer noodzakelijk om te kunnen functioneren. Wees bij de installatie en het gebruik van apps dus voorzichtig met het invoeren van persoonlijke informatie, doe dit alleen wanneer de maker het nodige vertrouwen uitstraalt. De recensies van andere gebruikers geven daarbij een aardig beeld, maar bedenk dat er ook dan rotte appels tussen kunnen zitten.

Apps kopen
De App Store bevat zowel gratis als commerciële apps. Voordat apps kunnen worden gekocht, moet eerst het scherm met betaalinstellingen worden doorlopen. Ga hiervoor vanuit de App Store naar de charm Instellingen, optie Uw account, knop Betalingswijze toevoegen (op dit moment kan alleen met creditcard of PayPal worden betaald, iDeal wordt dus (nog) niet ondersteund). Uw betalingsgegevens worden aan uw Microsoft-account gekoppeld, laat daarom bij aankoop van een app altijd om uw (aan het Microsoft-account verbonden) wachtwoord vragen. Heeft u een betalingsmogelijkheid aan uw Microsoft-account gekoppeld dan is het verstandig om vanaf dat moment uiterst zorgvuldig met uw inloggegevens om te gaan!

LET OP: Aangekochte apps kunnen op maximaal 5 pc’s (tablets, smartphones…) worden geïnstalleerd! Wordt de installatie van een app ongedaan gemaakt dan kan dat via de App Store weer worden hersteld (via de app-balk, Uw apps, optie Apps die niet zijn geïnstalleerd op deze pc).

Apps updaten
Zodra nieuwe updates voor geïnstalleerde apps zijn uitgebracht, wordt in de Store-tegel het aantal gevonden updates vermeld en verschijnt in de App Store zelf een link naar het updatescherm (rechts bovenin). Via deze link opent het scherm App-updates van waaruit de geselecteerde apps bijgewerkt kunnen worden.

APPS BUITEN DE APP-STORE OM INSTALLEREN

Gaat de voorkeur uit naar downloads buiten de Windows App Store om (dus zonder gebruik te maken van een Microsoft-account) of wil je snel een verzameling apps installeren dan kan je ook gebruik maken van app-installatiepakketten. Het installeren van zo’n pakket is alleen mogelijk wanneer de ingebouwde machtiging wordt versoepeld. Zoek via het Startscherm naar GPEdit.msc en voer deze uit als administrator, selecteer Computerconfiguratie, Beheersjablonen, Windows-onderdelen, App-pakketimplantatie (ja, u leest het goed…), activeer de beleidsregel Toestaan dat alle apps worden geïnstalleerd, selecteer Ingeschakeld en bevestig met OK.